Kundkorg
0kr

Padel regler 

Är du intresserad av att börja spela padel och behöver lite hjälp traven? Då har du kommit rätt! Här går vi nämligen igenom alla padel regler som du behöver för att framgångsrikt spela padel.

Om du tidigare har spelat antingen tennis eller squash kommer du säkerligen känna igen dig, då padel är en blandning mellan de två sporterna. Reglerna för padel påminner mycket om reglerna för både tennis och squash, men det finns några saker som skiljer sig åt. 

Padel regler

Padel regler – kortfattat 

 • Padel spelas 2 mot 2. Det går även att spela på en singelbana och då spelar du 1 mot 1. 
 • Poängräkningen i padel fungerar likadant som i tennis. 
 • Linjerna som finns på padelbanan används endast vid serve. 
 • En serve i padel sker bakom servelinjen och bollen måste först studsa i marken för att den ska gillas. 
 • Serven måste vara diagonal och ska studsa i serverutan hos motståndaren. 
 • En serve får studsa i glaset (efter att ha studsat i serverrutan). 
 • Om en serve studsar i galler är den ogiltig. 
 • Innan en boll får studsa i väggen behöver den studsa en gång på motståndarens sida av planen. 
 • Du får alltid ta bollen på volley. Det enda undantaget är vid serve. Då måste bollen först studsa i serverrutan. 
 • Bollen får inte studsa via gallret över till moståndarens planhalva. 
 • Bollen får inte studsa i ditt egna glas över till motståndarens planhalva. 

Så får ditt lag poäng i padel

Det finns flera olika sätt för ditt lag att kamma hem poäng när ni spelar padel. Nedan har vi satt ihop en lista med olika sätt som du kan få poäng när du spelar. 

Ditt lag får poäng om motståndarlaget gör något av följande:  

 • Gör ett dubbelslag 
 • Slår bollen i nät
 • Slår bollen i sitt eget gallet 
 • Träffar bollen på ett sätt som inte är med sitt padelrack 
 • Träffar ett objekt ovanför planen 
 • Får bollen att studsa två gånger i marken 
 • Slår bollen på dina väggar innan studs på din planhalva 
Regler padel

Padel regler – så räknar du poängen 

Sättet man räknar poäng i padel fungerar precis likadant som när man räknar poäng i tennis. I padl spelar man alltid bäst av 3 set. Till varje set gäller det att vinna 6 stycken game. I varje respektive game så räknar man poäng på följande sätt:

0, 15, 30, 40, game 

Om ställningen är 40-40 mellan lagen kallas det för “deuce”. Detta innebär att man måste vinna med två bollar för att ta hem gamet. För laget som vinner poänget när det står 40-40 säger man att dem har “fördel”. 

Om det andra laget sedan skulle vinna poänget vid fördel går resultatet tillbaka till 40-40, alltså deuce och proceduren börjar om. Skulle istället laget med fördel vinna sin poäng så vinner dem det gamet. 

Tiebreak 

Som vi tidigare nämt gäller det att vinna 6 game först för att vinna ett set. Även här gäller det att vinna med två game. Skulle ställningen till exempel vara 5-5 mellan två lag behöver ett av lagen vinna med 2 game, alltså 7-5, för att setet ska vara klart. 

Skulle ställningen vara 6-6 så blir det tiebreak. Här är målet att komma först till 7, med en poängräkning från 0-7. Även här behöver man vinna med två bollar. 

Tiebreak börjar med att en spelare serverar (den spelares vars tur det är). Denna spelaren serverar en gång från höger servruta och serven går därefter över till motståndarlaget. Därefter får varje lag/spelare 2 server. Detta håller i sig under hela tiebreaket. 

Regler för att spela padel

Vanliga frågor om padel regler

Nedan har vi satt ihop svar på några av de vanligaste frågorna som spelare har när de ska spela padel. Om det finns någon fråga som du känner att du fortfarande inte har fått svar på är du varmt välkommen att kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att besvara din fråga.

Hur många gånger får jag slå en serve i padel?

Likt i tennis har man även i padel två försök att lyckas med en serve. Om du missar din första serve får du ett försök till. Skulle du missa även din andraserve går poänget över till motståndaren. 

Vilka padelrack är bäst?

Vilka padelrack som är bäst när man ska spela padel är lite av en smaksak, då alla spelare har olika preferenser. Vi föredrar rack från bland annat dessa märken: 
JustTen
Bullpadel
Babolat
Catri

Hur vet man vem som ska serva i padel?

När man spelar padel 2 mot 2 turas man om med att serva efter varje game. Om ditt lag börjar att serva så väljer du och din lagkamrat vem som ska serva i game nummer 1, sedan servar motståndaren i game nummer 2 och därefter blir det ditt lags tur igen och då servar den som tidigare inte servat. Efter 4 game ska alla deltagare i matchen ha serverat varsit game. 

När byter man sida i padel? 

En viktig padel regel som är bra att känna till är när man byter sida i padel. Det är nämligen en del byten att hålla koll på. Alla lagen byter sida efter den första, tredje och varje udda game till set. 
I tiebreak byter man istället sida efter varje 6 poäng. 

Artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tidigare inlägg
Padel stockholm 
Nästa inlägg
Padel regler 

Fri frakt

På alla ordrar över 1000 kr

Snabb leverans

Leverans varje vardag

Behöver du hjälp?

kundservice@padelracketrea.yourmedia.nbcdemo.com